Satamakatu 3

Satamakatu 3

Arkkitehti Toivo Paatelan suunnittelema, korttelin kokoinen rakennus hallitsee Katajanokan katukuvaa.

Keskon entinen pääkonttori Helsingin Katajanokalla muutettiin asuinrakennuksiksi ja hotelliksi. Suojeltu kiinteistö kesti hyvin muutostyöt. Tiilinen julkisivu korjattiin uusilla ja vanhan mallin mukaan tehdyillä tiilillä.

Korttelin täyttävä kiinteistö ehti olla Keskon pääkonttorina, toimistokäytössä, kahvinpaahtimona ja jopa banaaninkypsyttämönä yli 70 vuotta. Kiinteistössä on rakennusoikeutta 28 600 neliömetriä ja se on asemakaavassa suojeltu kaupunkikuvallisesti arvokkaana kohteena.

Rakennuksen käyttötarkoitus muuttui ja ulkoseinän lämmöneristystä piti tämän vuoksi parantaa. Vanhat julkisivumuuraukset purettiin ja uusista tehtiin kooltaan, väritykseltään ja tekstuuriltaan mahdollisimman lähelle alkuperäisen mukaisia.

Peruskorjausta valvoivat Helsingin rakennusvalvonta ja suojelun vuoksi myös Kaupunginmuseo. Ennen uuden julkisivutiilen valintaa arvioitiin ja kilpailutettiin ulkonäön perusteella tiilenvalmistajien kohteeseen tarjoamat vaihtoehdot. Arviointiraadissa oli viranomaisten lisäksi rakennuttajat, urakoitsijan edustajat ja arkkitehdit. Koepolttoja tehtiin, oikeaa väriä haettiin, saumoja kokeiltiin ja mallimuurauksia esiteltiin. Lopulta kriteerit täyttävä Kesko-malli löytyi ja tiiliä valmistettiin 300 000 kpl.

Korjatussa rakennuksessa on 65 omistusasuntoa, 120 vuokra-asuntoa, 263 hotellihuonetta, yhteinen sisäpiha ja sen alla autohalli.

Sijainti kartalla

  • Valmistumisvuosi2019
  • ArkkitehtisuunnitteluL Arkkitehdit Oy, pääsuunnittelija Robert Trapp, vastaava arkkitehtisuunnittelija Anu Pahkala, A- ja B-siipien projektiarkkitehti Hanna Koskela, C-siiven projektiarkkitehti Teemu Immonen
  • RakennuttajaKeskinäinen työeläkeyhtiö Varma ja sijoitusyhtiöt
  • Kohteen kokoRakennusoikeus 28 600 m2
  • SijaintiSatamakatu 3, Helsinki

Kaikki referenssit