Pyhän Laurin kappeli

Pyhän Laurin kappeli

Vantaan Pyhän Laurin kappelissa kiinnitettiin erityistä huomiota ääneneristykseen. Tiilestä muurattujen seinien sisällä on hiljaisuus, joka antaa tilaa ajatuksille.

Vantaan Seurakuntayhtymän vanha siunauskappeli oli tullut elinkaarensa päähän. Se oli liian pieni, sen akustiikka oli huono eikä siellä ollut tiloja vainajien näytölle eikä uurnanluovutukselle. Kappelin purkaminen oli helppo päätös.

Uusi kappeli valmistui 2010 yleisen arkkitehtuurikilpailun tuloksena.

Pitkä käyttöikä vaati tiiltä

Kappelin vaatimuksena oli 200 vuoden käyttöikä. Siksi ainoa vaihtoehto ulkoseinissä oli massiivi-tiili. Betonielementeistä ei ole niin pitkää kokemusta ja teräs tulisi jossain vaiheessa ruostumaan sekä vaatimaan korjausta.

Siunauskappelin suunnittelussa oli lähtökohtana eläytyminen surevan omaisen asemaan. Tiloista on pyritty saamaan lohduttava ja toivoa antava.

Ääneneristykseen kiinnitettiin erityistä huomiota. Massiivinen tiilirakenne oli oikea ratkaisu myös tämän takia.

Liikenne- ja lentomelu eivätkä huoltoliikenteen äänet kuulu sisälle, vaan kappelissa on aivan hiljaista. Ilmanvaihtokin on ihan äänetön.

Kappelissa on ihanteellinen akustiikka. Siellä järjestetäänkin pienimuotoisia konsertteja.

Yhteisessä ympäristössä

Pyhän Laurin kappelissa on kaksi kappelia: 130-paikkainen ja 30-paikkainen. Uurnanluovutustilassa on istuimet kymmenelle omaiselle. Ison kappelin alapuolella on 35 vainajan kylmäsäilytystila, josta nosturi tuo arkun suoraan kappeliin.

Kappeli sijaitsee entisen kappelin paikalla Pyhän Laurin kirkon ja vanhan pappilan kanssa samassa pihapiirissä. Vaikka kappeli on arkkitehtuuriltaan hyvin moderni, se ei kilpaile kirkon ja pappilan kanssa, vaan soveltuu yhteiseen ympäristöön.

Sijainti kartalla

  • Valmistumisvuosi2010
  • ArkkitehtisuunnitteluAvanto Arkkitehdit Oy/arkkitehdit SAFA Ville Hara ja Anu Puustinen
  • RakennuttajaVantaan Seurakuntayhtymä
  • Kohteen kokoBruttoala noin 1 900 m2, tilavuus 7 800 m3
  • SijaintiPappilankuja 3, Vantaa

Kaikki referenssit