Suomen Moottoripyörämuseo

Museon julkisivut kierrätetyistä tiilistä

Suomen Moottoripyörämuseon uudisosan julkisivut muurattiin 1930-luvulla valmistetuista tiilistä. Samalla taltioitiin osa Lahden historiaa.

Lahden vanhaan satamaan vuonna 2011 avattu moottoripyörämuseo näyttää rakennuksena aidosti vanhalta. Museon tilat koostuvat 1959 rakennetusta tiilisestä vanerikuivaamosta ja sekä siihen liitetystä uudisosasta.

Yrittäjä Riku Routo on sekä intomielinen moottoripyöräilijä että kierrätyksen kannattaja. Uudisrakennus haluttiin ehdottomasti tehdä vanhan rakennuksen kanssa samaan henkeen. Niinpä sen julkisivut muurattiin kierrätystiilistä.

Tiilet puretusta panimorakennuksesta

Mallasjuoman tehdasrakennukset lähes kaupungin keskustassa ovat kuuluneet oleellisesti Lahden kaupunkikuvaan. Teollisen toiminnan päätyttyä alueen rakennuksia on peruskorjattu uuteen käyttöön muun muassa asunnoiksi ja kulttuuritiloiksi. Paljon on myös purettu.

Riku Routo ehti hätiin, kun vanha panimorakennus oli purettu. Siitä saatiin tiilet museoon.

Lahden seudun työttömät ry:n jäsenet tekivät ison urakan: Malskin alueelta haettiin yli 7 000 tiiltä ja ne puhdistettiin käsin.

Vielä puuttuivat rakentamiseen tarvittavat rahat.

Kekseliäs Routo oivalsi: 60 tiiltä numeroitiin, varustettiin museon logolla, Giacomo Agostinin nimikirjoituksella ja myytiin huutokaupassa. Kasaan saatiin 240 000 euroa.

Samoin monet Lahden alueen rakennusmateriaalien ja taloteknisten tuotteiden valmistajat ovat olleet mukana toteuttamassa museota kestävän kehityksen periaatteilla.

Vanhoille tiilille olisi kysyntää

Malskin alueen tiilet on aikoinaan valmistettu Virenoja Oy:n tiilitehtaalla. Se perustettiin 1928 ja toimi vuoteen 1975. Sinä aikana valmistui arviolta kaksi sataa miljoonaa tiiltä.

Virenojan tiilitehtaan leima onkin tuttu näky lahtelaisissa julkisivuissa – ja nyt myös esimerkiksi ravintoloiden ja kotien sisustuksissa, joissa on käytetty kierrätettäviä tiiliä.

Riku Routon mukaan vanhat tiilet ovat hyvin kysyttyjä, mutta niitä ei tahdo mistään löytyä. Käsin lyödyissä tiilissä on elävä pinta ja tiili on kierrätettynäkin kestävä materiaali.

Sijainti kartalla

  • Valmistumisvuosi2011
  • Kohteen kokoUudisosa 350 m2, julkisivu paikalla muurattu 1930-luvulla valmistetuista tiilistä. Vanha osa 250 m2, rakennettu 1959 tiilinen vanerikuivaamo
  • SijaintiVeistämönkatu 1, Lahti

Kaikki referenssit