Tiilestä voi olla kierrätettyä materiaalia jopa yli 40 %
Suomen tiiliteollisuusliitton jäsenyrityksissä kierrätysmateriaalien käytöstä tiilen valmistuksessa on pitkä kokemus. Erilaisia kierrätettyjä materiaaleja on käytetty tiilen raaka-aineena jo yli 30 vuotta. Tiilitehtailla materiaalikiertoa on kehitetty ja syntyvä hukka pyritään minimoimaan..
– Esimerkiksi tuotannossa rikkoutuneet tiilet murskataan ja käytetään uusien tiilien valmistuksessa. Näin on tehty aina, kertoo toimitusjohtaja Teemu Raikkonen Raikkoselta.
Tiilimurskaa voidaan tiilissä käyttää valmistuksessa tarvittavan neitseellisen hiekan sijaan ja tätä kautta vähentää hiekan osuutta. Tiilitehtaalla syntyvän hukan lisäksi tiilen valmistuksessa hyödynnetään myös teollisuuden sivuvirtatuotteita ja kierrätysmateriaaleja, joista pisimpään tiilen valmistuksessa on hyödynnetty posliinijätettä.
-Tiilerillä kiertotalous on ollut osana liiketoimintaa jo yli 40 vuoden ajan ja sen merkitys on korostunut erityisesti viime vuosina. Esimerkiksi posliinin käyttö parantaa tuoteominaisuuksia ja erityisesti tuotteen väriä, kierrätysposliinin osuus tietyissä tuotteissa voi olla jopa 50 %, nämä yhtenä esimerkkinä, sanoo myynti- ja markkinointijohtaja Jari Seppälä Tiileriltä
Tiilen kiertotalouteen voi tutustua videomuodossa.
Kiertotalouden kehittämisestä palkittiin
Jätkäsaaren kiertotalouskorttelin julkisivuratkaisuksi innovoitu kiertotaloustiili valittiin Vuoden 2024 vastuullisuusteoksi. Hanke on osa Helsingin Kehittyvä kerrostalo -ohjelmaa. Hankkeen kehittämisteemoina ovat rakentamisen aikainen kiertotalous sekä kohtuuhintaiset ja toistettavat kiertotalousratkaisut. Kohteessa toteutuvat vähähiilisyys, uudelleen käyttö, purettavuus ja korjattavuus pitkän elinkaaren aikana.
Kiertotalouskorttelin rakentamisessa pyritään käyttämään materiaaleja, jotka ovat uusiutuvia, kierrätettyjä tai kierrätettäviä, tai ympäristöä vähemmän kuormittavia.
Wienerbergerin ja ARK-House Arkkitehdit-toimiston välisten keskusteluiden pohjalta syntyi ajatus kierrätyslasia ja saniteettiposliinia sisältävän kiertotaloustiilen valmistamisesta hankkeen pääasialliseksi julkisivumateriaaliksi. A-Insinööreiltä saatiin vinkki Iittalan lasitehtaalta yli jäävästä lasimurskeesta.
– Meillä oli jo aiempaa kokemusta saniteettiposliinin käytöstä osana tiilimassaa. Laboratoriotestien perusteella kierrätyslasin käyttö näytti lupaavalta ja pääsimme etenemään ripeästi tehdaskokeisiin, Wienerbergerin tuotekehityksestä vastaava Milla Ahti-Kotilainen sanoo. Kiertotaloustiilessä kierrätysaineiden osuus on noin 40 % tiilimassasta.
– Tiili sopii hyvin kiertotalouskorttelin julkisivumateriaaliksi ja sen pinta on näyttävä. Tiili on materiaalina pitkäikäinen, huoltovapaa ja kestää hyvin Jätkäsaaren merellisiä, vaativia sääolosuhteita. Se, että tiilen valmistuksessa neitseellisiä raaka-aineita korvataan kierrätysaineilla, tukee erinomaisella tavalla hankkeen tavoitteita. Uuden kiertotaloustiilen kehittäminen tapahtui ketterästi, minkä ansiosta se voitiin valita kohteeseen, YIT:n työpäällikkö Janne Piepponen lisäsi.
– Olemme halunneet kiertotalouden ratkaisujen jäävän näkyviin myös rakenteissa. On ollut hyvä huomata, että näinkin merkittävä kierrätysaineiden käyttö ei kuitenkaan oleellisesti muuta tiilen ulkonäköä. Se kannustaa kiertotaloustiilien laajempaankin käyttöön. Hienoa, että hankkeen myötä syntyi pysyvä tuote Wienerbergerin mallistoon. Lisäksi tiilet valmistetaan Suomessa ja niissä käytettävä savi on kotimaista, toimitusjohtaja Petri Kokkonen kertoo kohteen rakennuttajana toimivasta Yrjö ja Hanna -säätiöstä.