Etusivu » Tiili oleellinen osa suomalaista kirkkorakentamista |
Tiili oleellinen osa suomalaista kirkkorakentamista
Tiilillä on ollut aina merkittävä rooli kirkkorakentamisessa. Suomen vanhimpiin kuuluva kirkkoihin kuuluva Turun tuomiokirkko on tästä hyvä esimerkki.
Turun tuomiokirkon rakennustyöt käynnistyivät vuonna 1286 ja se vihittiin käyttöön vuonna 1300. Seuraavina vuosikymmeninä kirkkoa laajennettiin useassa osassa, tyyli-ihanteena Pohjois-Saksan tiiligotiikka. Suuri muutos tapahtui 1460-luvulla, jolloin Pietari Kemiöläisen johdolla kirkon keskilaiva holvattiin basilikaksi seinämuureja korottamalla. 1400-luvun loppuun mennessä Turun tuomiokirkko sai sen muodon, joka pääpiirteissään vastaa nykyistä ulkoasua.
Kirkkoa ovat koetelleet useat tulipalot ja sitä on vuosisatojen laajennettu. Kirkon tornia on korotettu kolmesti, vuosien 1681, 1738 ja 1827 tulipalojen jälkeen. Voidaan todellakin sanoa että tiili on ollut kestävä valinta.
Tiili on valikoitunut kirkkojen materiaaliksi hyvän saatavuuden, helpon työstettävyyden, kestävyyden sekä visuaalisuutensa takia. Näistä samoista syistä kirkkorakennuksissa käytetään tiiltä myös nykyään. Vuosisatojen aikana kirkkoarkkitehtuurissa on tapahtunut muutoksia ja tiilen monipuolisuus on näiden kautta tullut esille.
Suomessa on tiiltä käytetty laajasti kirkkorakentamisessa eri aikakausina kuten seuraavat nostot havainnollistavat.
Pälkäneen kirkko on uusklassismin kauden ensimmäisiä peittämättömästä tiilestä rakennettuja kirkkoja. Vuonna 1839 valmistuneen kirkon on suunnitellut C.L. Engel.(Kotivalo, CC0, via Wikimedia Commons)Keuruun uusi kirkko on etelätornillinen uusgoottilaistyylinen tiilikirkko, joka on valmistunut vuonna 1892. Kirkon rakennustoimikunnan puheenjohtajana toimi tehtaanpatruuna G.A. Serlachius ja sen on suunnitellut arkkitehti Theodor Granstedt. (Tiia Monto, CC BY-SA 4.0)Myyrmäen kirkko Vantaalla on rakennettu 80-luvun alussa. Suunnittelijana kirkossa toimi kansainvälisesti arvostettu arkkitehti Juha Leiviskä. (Simo Räsänen, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons)Tampereella olevan Aitolahden Kirkon on suunnitellut arkkitehtitoimisto KSOY – Erkki Karvala, Markku Koskinen ja Juha Röysä ja sen on valmistunut 2001. Kirkkorakennuksen nimi on Suojamuuri. (Teme 007, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons)Porin ortodoksinen kirkko eli Pyhän Apostoli ja evankelista Johannes Teologin kirkko on vuonna 2002 valmistunut Porin Käppärän kaupunginosaan. Tiilirakenteisen kirkon on suunnitellut arkkitehti Matti Porkka.Sovituksenkirkko on vuonna 2010 valmistunut Hollolan seurakunnan kirkko- ja seurakuntarakennus Hollolan kuntakeskuksessa Salpakankaalla. Rakennuksen on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Havas Rosberg Oy (Voitto Niemelä)
Aiheeseen liittyvät artikkelit & referenssit
Ylivieskaan rakennetaan moderni tiilikirkko
Ajankohtaista |
Sippolan kirkon tiilipinta puhdistettiin kuivajääpuhalluksella
Ajankohtaista |
Tikkurilan kirkko
Ajankohtaista |
Hallinnoi evästeiden suostumusta
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Asetukset
Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.