Tiili on tärkeässä roolissa Savon ammattiopiston Savilahden kampuksella

Savilahden kampuksen moderni tiiliarkkitehtuuri kerää katseet niin julkisivullaan kuin sisätiloillaan.

Syksyllä 2022 käyttöön otettu Savon ammattiopisto Sakkyn Savilahden kampus on hieno esimerkki modernista, kaupunkikuvaa kirkastavasta oppilaitoshankkeesta. Modernin tiiliarkkitehtuurinsa ansiosta se kerää katseet niin julkisivullaan kuin sisätiloilla.

Savilahden kampus keskitti Savon ammattiopiston Kuopion toiminnot yhteen toimipisteeseen. Kolmessa toisiinsa kytkeytyvässä rakennuksessa – Voima, Virta ja Valo – on erilaisia opetus- ja toimistotiloja sekä ravintolamaailma opetuskeittiöineen. Kampus on paitsi oppimisympäristö, myös ympäröivään kaupunkiin avautuva asiakaspalvelukeskittymä. Saman katon alta löytyy monenlaisia palveluita: ravintolasta kuntoutukseen, sähkölaboratoriosta parturi-kampaamoon.

Kampusrakennusten arkkitehtuuriin haettiin hillittyä, mutta persoonallista värimaailmaa. Ulkopintojen tiilipinta jatkuu myös sisällä, kuten kaksikerroksisessa ravintolasalissa. Tiilerin Luoto-tiileen ja sen rouheaan ja kirjavaan Lusto-pintastruktuuriin päädyttiin käyttäjien kanssa Tanskaan tehdyllä tutustumiskäynnillä. Luoto Lusto -tiilillä muurattu pinta on elävä ja vaihteleva, sillä polttoerienkin välillä on pientä eroa.

Tiili viestii uskottavuutta ja jatkuvuutta

Uuden kampuksen myötä Sakkyn tilat Kuopiossa pienenivät alle puoleen entisestä. Ahdasta kampuksella ei kuitenkaan ole, sillä tilat on suunniteltu monimuotoisiksi ja muunneltaviksi. Kampuksen sydän on kaikille avoin aulan, ravintolan ja bistron muodostama kokonaisuus, jonka seinissä tiili tuo näyttävyyttä, persoonallisuutta ja uniikkia otetta.

Tilaajan toiveena rakennusten arkkitehtuurille oli läpinäkyvyys: toiminnan näkyvyyden lisääminen niin talon sisällä kuin uloskin päin. Uuden kampuksen toivottiin myös nostavan ammatillisen koulutuksen profiilia.

Savon koulutuskuntayhtymän johtajan Heikki Helven mukaan tiili koettiin arvokkaana ja näyttävänä materiaalina.

– Meille on tärkeää erottua massasta. Nyt Savilahden kampus erottuu positiivisesti muutoinkin hyvällä tyylillä rakentuvassa kaupunginosassa.

Aikaa kestävä ja huoltovapaa tiili oli luonteva valinta niin julkisivumateriaaliksi kuin sisäseinillä. Arkkitehti Laura Sorri toteaa tiilen sopivan lämminhenkisenä luonnonmateriaalina erittäin hyvin julkiseen rakennukseen.

– Se on tunnelmaltaan pysyvä ja jykevä. Koulurakennuksessa se viestii uskottavuutta ja jatkuvuutta. Lisäksi tiili tuo saumattuna kappaleena pienimittakaavaisuutta, elävyyttä ja kirjavuutta laajaankin pintaan.

Savilahden kampuksen arkkitehtisuunnittelusta vastasi kuopiolaisen Arkkitehtitoimisto ON Oy:n ja oululaisen Lukkaroinen Arkki¬tehdit Oy:n työyhteenliittymä LUON Savilahti. Projektiarkkitehtina työskenteli arkkitehti Laura Sorri Lukkaroinen Arkkitehdit Oy:stä.

Kuvat: Savon ammattiopisto
Kohteesta löytyy myös paljon esittelyvideoita