Nakkilan Pyssykankaalla on 1950-luvulla valmistunut tiilinen rakennus, jossa aiemmin toimi puusepänverstas. Nykyisen omistajan Harri Höglundin haltuun kiinteistö siirtyi 2017, ja nyt sisätiloja tuskin tunnistaa samoiksi. Rakennuksen yläkerrassa on upea, vanhaa ja uutta tiiltä kunnioitten tehty yli 300 m² loft-asunto, joka toimii Höglundien kotina. Rakennuksen alakerrassa löytyvät puolestaan kunnostetut juhlatila sekä ravintola. Toisinaan isäntä vuokraa myös yläkerran loft-asuntoa erityistilaisuuksiin.
– Halusimme kodikkaan, lämpimän, alkuperäisen ja aidon tunnelman. Oli itsestään selvyys, että tiiliseinät otetaan esille ja koko sisustus tulee tukeutumaan niihin, Höglund kertoo.
Ratkaisevinta valinnassa oli oikea ulkonäkö suhteessa vanhaan tiiliseinään
Yksi suunnittelun lähtökohta oli, että uuden huonejaon mukaisesti rakennettavien tiiliseinien tulee olla samannäköisiä alkuperäisten tiiliseinien kanssa. Vaihtoehtoina olivat joko tiililaatta oikeasta tiilimateriaalista tai jäljitelmät esimerkiksi uretaanista. Höglund ei halunnut keinotekoisia ratkaisuja tilaan, joten alkoi sopivien vaihtoehtojen etsiminen aidoille tiilille.
Tilaan sopivimmaksi osoittautui Wienerbergerin Pastorale. Se on punaisenkirjava tiililaatta, joka tuo mieleen vanhat ruukki- ja tehdasmiljööt. Ilmeensä ja värisävynsä puolesta valinta oli täydellinen loft-asuntoon.
Loftiin tuli useampia laatoitettavia seiniä, kuten vierashuoneen seinä kohti ruokailutilaa ja olohuoneen seinä, joka on vasten pesuhuonetta ja saunaa. Toisessa päässä asuntoa taas keittiökalusteseinä ja sen takana oleva suihkuhuone/wc sekä vaatehuoneen seinät laatoitettiin kauttaaltaan tiililaatoin. Kaiken kaikkiaan tiililaatoilla pinnoitettavaa seinäalaa kertyi yli 50 m².
– Laattojen kiinnitysvaihe oli kohteen koosta johtuen työläs. Työstimme useampaa seinää yhtä aikaa, jotta laatat eivät painaisi toisiaan alaspäin. Saumaus toteutettiin aluksi perinteisellä tavalla liu’uttamalla laastia ”tarjottimelta” saumaraudalla saumoihin. Tämä oli kuitenkin hyvin hidasta. Sitten keksimme hankkia täytettävän silikonipuristimen, jolla laastin sai puristettua saumaan huomattavasti nopeammin. Lopuksi sauma vielä viimeisteltiin saumaraudalla, kertaa Höglund asennustyön vaiheista.
Seinien kuivuttua irtonainen laasti harjattiin pois ja seinät imuroitiin. Tämän jälkeen sekä vanhat että uudet seinät lakattiin vesiohenteisella mattapintaisella lakalla.
Vanha ja uusi tiili sulautuvat toisiinsa
Tiililaattojen asennus ja saumaus oli Höglundin mukaan kaiken kaikkiaan yksi rakentamisprojektin haastavimmista vaiheista. Lopputuloksen osalta se muotoutui kuitenkin tärkeimmäksi.
– Valmis tila osoittaa, että tehdyt ratkaisut ovat olleet oikeita. Vanha ja uusi seinä istuvat sisustuksessa rinnakkain sulassa sovussa luoden näyttävän ja tyylikkään loft-kokonaisuuden. Asunto henkii halutun mukaisesti alkuperäistä tunnelmaa, mutta on moderni ja nykyaikainen.
Lopputulosta katsellessa on jopa vaikea erottaa, mikä on vanhaa ja mikä uutta.
Kuvat: Wienerberger