Palkit mahdollistavat monipuolisen tiiliarkkitehtuurin toteuttamisen erilaisista aukon ylityksistä julkisivujen kannatuksiin. Tiilipalkit ovat kestäviä ja niitä käytetään laajasti eri rakennuksissa, aina omakotitaloista asuinkerrostaloihin ja isoihin julkisiin rakennuksiin. Tämä artikkeli perehtyy tiilipalkkeihin, palkkien ominaisuuksiin, niiden valmistukseen ja asennusmenetelmiin. Lisäksi tutustumme muutamiin esimerkkikohteisiin ja tiilipalkkien käyttöön niissä.
Mikä on tiilipalkki?
Tiilipalkki on vaakasuuntainen tukirakenne, jota käytetään aukkojen, kuten ikkunoiden ja ovien, yläpuolella muuratuissa seinissä. Tiilipalkki ja muuraus muodostavat yhdessä rakenteen, joka kantaa sen yläpuolella olevan tiilijulkisivun painon ja jakaa kuorman aukon ympärille varmistaen rakenteen vakauden. Tiilipalkit koostuvat yhdestä tai useammasta tiilikerroksesta, raudoituksesta ja betonivalusta. Tiilipalkki voidaan myös valmistaa useamman kuin yhden tiilirivin levyisenä.
Tiilipalkkeja voidaan käyttää myös ripustettuina rakenteina. Tällöin tiilipalkin yläpintaan suunnitellaan kannatinkiskot, joista palkki kiinnitetään rakennuksen rungossa oleviin valmiisiin kannatuskonsoleihin tai kohteeseen erikseen suunniteltuihin ripustusosiin. Ripustetuilla tiilipalkeilla voidaan toteuttaa näyttäviä, pitkiä aukon ylityksiä tai kannakoida koko yläpuolinen muuraus, esimerkiksi tilanteessa, jossa maatasokerros on lasiseinää.
Skanskan Haso Postitorni, Tilaaja: Olli Pykälä-Aho / Tiileri, Valokuvaaja: Juho Kuva
Tiilipalkit sulautuvat ympäröivään tiilirakenteeseen ja tuovat rakennukseen yhtenäisen ja tyylikkään ilmeen. Tiilipalkkien avulla voidaan aukon ylityksiä myös korostaa muusta seinästä, esimerkiksi käyttämällä erivärisiä tiiliä tai kääntämällä tiilipalkissa olevat tiilet pystyyn. Tiilipalkkeja on myös mahdollista toteuttaa kaarevina, jolloin ne toimivat osana kaareutuvia julkisivumuurauksia.
Tiilipalkkien valmistus
Tiilipalkkien valmistus eroaa hieman eri tuotevalmistajien välillä ja niiden toteutustapaan vaikuttaa myös kohteen ominaispiirteet.
Yksinkertaistettuna tiilipalkit valmistetaan käyttäen tiiliä, ruostumatonta raudoitusterästä ja pakkasenkestävää betonivalua. Lisäksi palkkeihin lisätään tarvittavat teräsosat esimerkiksi konsolikannatukseen. Raudoitus ja valu tulevat tiileen tehtyyn uraan ja jäävät valmiin julkisivupinnan taakse piiloon.
Valmistuksen jälkeen tiilipalkit pakataan järjestyksessä lavoille ja toimitetaan työmaalle. Palkkitilauksessa voidaan vaikuttaa toimitusjärjestykseen ja tilata palkit työmaalle esimerkiksi julkisivulohkoittain tai kerroksittain.
Tiilipalkkien valmistusta voidaan muokata vastaamaan projektin tarpeita, onkin suositeltavaa olla valmistajiin yhteydessä riittävän ajoissa.
Tiilipalkkien suunnittelu ja suunnittelussa huomioitavat asiat
Tiilipalkkien suunnittelu on hyvä aloittaa jo rakennuksen rungon suunnitteluvaiheessa, sillä ulkoseinän aukkojen sijainti toisiinsa nähden vaikuttaa tiilipalkeille tuleviin kuormituksiin. Suositeltavaa on pyrkiä sijoittelemaan julkisivun aukot pystysuunnassa toisensa kanssa samaan linjaan. Näin kuormitukset palkkien päissä muuraukselle pysyvät hallittavina.
Lähtökohtaisesti tiilipalkin tulisi tulla aukon reunan yli vähintään 150 mm, suosituksena mielellään yhden kokonaisen tiilen verran. Suunnittelussa huomioidaan julkisivun tiilien ladonta ja palkki sovitetaan siihen. Usein on järkevää suunnitella tiilipalkit niin pitkinä, että ne ulottuvat riittävästi aukon yli, vaikka muurauksen ladonta olisi muuttunut työmaavaiheessa.
Riittävän tukipinnan lisäksi tulee varmistaa tiilipalkin yläpuolisen muurauksen riittävä korkeus, sillä se yhdessä tiilipalkin kanssa muodostaa kuormituksia siirtävän yhtenäisrakenteen. Yleisenä sääntönä mitä leveämpi aukko, sitä korkeampi muuraus yläpuolella tulisi olla. Pidemmissä aukoissa palkki muodostuu useasta tiilikerroksesta ennen varsinaista muurausta.
Suunnitteluvaiheessa on mahdollista myös miettiä tiilien asettelua tiilipalkeissa, tehokeinona voidaan käyttää esimerkiksi pystyyn käännettyjä tiiliä, eri väristä tiiltä tiilipalkissa kuin muurauksessa sekä tiilipalkin asemointia eri tasoon kuin julkisivumuuraus. Tasoeroksi suositellaan maksimissaan 15 mm, tätä suurempien tasoerojen kohdalla tulee tason yläpinta suojata pellityksellä, ettei siihen jää vesi ja lumi seisomaan.
Tiilipalkkien käyttö projektissa on helppoa, kun ne huomioidaan suunnittelun alusta alkaen. Tiiliteollisuusliiton jäsenyrityksiltä saa vielä yksityiskohtaisempaa tietoa ja apua suunnitteluhaasteisiin.
Tiilipalkkien asentaminen
Tiilipalkkien asennus onnistuu helposti muurauksen yhteydessä, kunhan huomioidaan palkkien kuljettaminen ja nostamisen turvallisuus.Tässä on vaiheittainen kuvaus tyypillisestä aukon ylittävän tiilipalkin asennuksesta:
1. Valmistelu
Tiilipalkit voidaan tilata työmaalle oikean asennusjärjestyksen mukaisesti, palkit jaotellaan ja nostetaan lähemmäs telineillä tai nostolavalle odottamaan asennusta.
2. Muuraus ja ylityksen merkitseminen
Tiilijulkisivua muurataan aukon ympärillä tiilipalkin tasolle, tiilipalkin sijainti tarkistetaan muurauskaavioista.
3. Työmaa-aikaisten tukien sijoittaminen
Joissain tapauksissa, esimerkiksi pitkissä aukon ylityksissä voidaan käyttää työmaa-aikaista tuentaa tiilipalkin taipuman estämiseksi.
4. Tiilipalkkien asentaminen
Tiilipalkki asennetaan paikalleen muurauksen päälle samoin kuin yksittäinen tiili. Muurauksen ja palkin väliin tulee muurauslaasti ja palkki asemoidaan oikealle kohdalle. Palkin päältä muurausta jatketaan normaalisti.
5. Työmaa-aikaisten tukien poistaminen
Jos on käytetty työmaa-aikaista tiilipalkin tuentaa, voidaan tuet poistaa, kun tiilipalkin yläpuolinen muuraus on kovettunut ja yläpuolinen kuorma jakautuu tasaisesti palkille
Asennuksessa tulee huomioida, että tiilipalkki tulee riittävästi tukien päälle. Tämä varmistaa kuormien tasaisen jakautumisen alapuoliselle muuraukselle ja ehkäisee halkeilua.
Konsolitiilipalkkien asennus
Konsoleilla kannateltujen tiilipalkkien asennus eroaa muurauksen päälle tukeutuvien palkkien asennuksesta ja tapahtuu seuraavasti:
1. Valmistelu ja merkinnät
Tiilipalkit ja konsoliosat jaotellaan työmaalla oikeiden kohtien lähelle. Konsoliosien kiinnityspisteet merkitään
2. Konsoliosien kiinnitys
Kannatuskonsolit asennetaan runkoon, betonirunkoon kiinnitys voidaan tehdä kiila-ankkureilla tai kemiallisella massalla injektoiduilla kierretangoilla.
3. Tiilipalkkien kiinnitys
Tiilipalkit kiinnitetään konsoliin käyttäen konsoliin sopivia kiinnitysosia. Asennuksen aikana tiilipalkki säädetään oikealle kohdalle
4. Muuraus
Tiilipalkkien asennuksen jälkeen muurausta jatketaan tiilipalkkien päältä muurauskaavion mukaisesti, muurauksessa huomioidaan tarvittavat saumateräkset.
Seuraavissa kuvissa on esitetty konsolitiilipalkkiasennuksen eri työvaiheita.
Skanskan Haso Postitorni, Tilaaja: Olli Pykälä-Aho
/ Tiileri, Valokuvaaja: Juho Kuva
Skanskan Haso Postitorni, Tilaaja: Olli Pykälä-Aho
/ Tiileri, Valokuvaaja: Juho Kuva
Skanskan Haso Postitorni, Tilaaja: Olli Pykälä-Aho
/ Tiileri, Valokuvaaja: Juho Kuva
Skanskan Haso Postitorni, Tilaaja: Olli Pykälä-Aho
/ Tiileri, Valokuvaaja: Juho Kuva
Lopuksi
Tiilipalkit ovat tärkeä osa nykyaikaista tiilirakentamista. Ne mahdollistavat näyttävän arkkitehtuurin yksinkertaisesti ja kustannustehokkaasti. Palkit mukautuvat monenlaisiin kohtiin ja rakenteellisiin tarpeisiin.
Rakennustyylien kehittyessä tiilipalkit edustavat ajattoman muotoilun ja toiminnallisuuden liittoa, yhdistäen käytännöllisyyden ja kauneuden. Tiilipalkkien pitkäaikaiskestävyys on erittäin hyvä ja huoltotarve vähäinen, näin ne ovat erittäin luotettava valinta arkkitehdeille, rakentajille sekä kiinteistöjen omistajille.
Tiilipalkeista ja niiden mahdollisuuksista lisätietoa saa suomalaisilta tiilivalmistajilta.
Hallinnoi evästeiden suostumusta
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Asetukset
Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.