Tulisijat ja piiput

Uuteen pientaloon halutaan yhä useammin yksi tai useampi tulisija, kuten takka, leivinuuni ja kiuas. Ostetun energian korkea hinta on tehnyt tulisijoista tärkeitä lämmönlähteitä.

Savupiipuissa ja erilaisissa tulisijoissa tiili on perinteisin ja yleisin rakennusmateriaali.

Tulisijan valinta

Kuorellinen tiilitulisija on kehitetty vastaamaan nykyaikaisen pientalon lämmöntarvetta. Tiilinen takka on myös oleellinen elementti matala- ja passiivienergiatalojen suunnittelussa ja toteutuksessa.

Takan lämmitysominaisuudet ovat vertaansa vailla. Tiilessä lämmönjohtavuus on pieni ja lämmönvarauskyky on suuri. Tästä syystä tulisijan pintalämpötila pysyy matalana ja lämmönluovutus tasaisena.

Takka tarjoaa elämyksiä ja tunnelmaa. Se on myös osa sisustusta, ja parhaimmillaan koko sisustuksen perusta. Takka voidaan pinnoittaa monin eri tavoin, joten se sopii hyvin erilaisiin huonetiloihin ja sisustustyyleihin.

Tulisijaa hankittaessa valittavana on erilaista tyyppiä ja mallia. Tulisijatyypin valintaan vaikuttavat eniten sen käyttötarkoitus ja sijoituspaikka.

Katso täältä, onko varaava takka, kiertoilmatakka vai vaikkapa kamiina paras ratkaisu juuri sinun tarpeisiisi?

Varaava takka

Varaava takka on parhaimmillaan ympärivuotiseen asumiseen tarkoitetuissa tiloissa. Varaavan takan idea on kerätä lämpöä tiilimassaan ja luovuttaa sitä erittäin pitkään. Muut tulisijat, kuten kiertoilmatakat ja kamiinat luovuttavat lämmön yhtä aikaa lämmityksen kanssa ja lämmityksen jälkeen lämpöä ei enää juuri tule. Tässä on yksi oleellisimmista eroista varaavan takan ja muiden takkatyyppien osalta.

Varaava takka voi luovuttaa lämpöä jopa yli 65 tuntia riippuen takan painosta. Tässä on yksinkertainen muistisääntö: mitä painavampi tulisija, sitä parempi. Koska lämpö tulee tulisijasta pitkän ajan kuluessa, on selvää, että takan pintalämpötila on matala verrattuna esimerkiksi kamiinoihin. Matala pintalämpötila on asumisviihtyyden kannalta oleellinen asia, ei tarvitse ensin lämmittää ja sitten tuulettaa. Myös perheen pienimpien on turvallista oleskella takan lähistöllä, kun ainut kuuma kohta tulisijassa ovat takan luukut.

Varaavan takan matalasta pintalämpötilasta on muutakin hyötyä: voit pinnoittaa tulisijasi melkeinpä millä tahansa pinnoitteella. Jos tiilipinta ei miellytä, voit rapata tulisijasi tai laittaa keraamiset laatat. Tiilitulisijan voi myös maalata, jolloin takan uudistamien käy nopeasti.

Ulkonäön merkitys korostuu nykyajan tulisijan hankinnassa. Varaava takka on siksikin oivallinen valinta, että voit pinnoittaa tulisijasi melkeinpä millä tahansa pinnoitteella, on saatavana monia malleja myös isolla tulisijaluukulla. Isot lasiluukut tai vaikkapa kulmaluukut viimeistelevät tulisijasi. Luukun merkitys ulkonäön kannalta on iso, vaikka käytännön kannalta pienempi luukku voi olla käytännöllisempi.

Tiesitkö, että varaava takka on suomalainen keksintö, jonka idea on alkanut kiinnostaa ulkomaillakin. Ekologisesta näkökulmasta ajatellen varaava takka ottaa puusta parhaiten hyödyn irti. Varaavasta takasta voi sanoa, että se on paras vaihtoehto esimerkiksi maalämmön tai ilmalämpöpumpun kanssa.

Kiertoilmatakka

Valitsemalla kiertoilmatakan saat näyttävän tulisijan kotiisi. Juuri ulkonäkö on tärkeä peruste valittaessa kiertoilmatakka. Näyttävät luukut ja hissiluukut on helpoin toteuttaa juuri tähän takkatyyppiin. Lämmityksen suhteen kiertoilmatakka on ns. nopea lämmittäjä. Konvektion eli ilmakierron avulla huoneilma lämmitettään takan kuoren sisällä ja useimmiten johdetaan takan päältä takaisin huonetilaan lämmitettynä. Kiertoilmatakka voi puhaltaa yli 130 asteista lämpöä, joten kannattaa huomioida, ettei sijoita kiertoilmatakkaa kovin pieneen tilaan.

Kiertoilmatakat koostuvat metallisesta sisäosasta eli insertistä. Sisäosa päällystetään yleisimmin silikaattilevyllä, joka on ns. palosuojalevy, eikä se varastoi lämpöä. Kiertoilmatakkojen viimeistelypintana on usein rappaus. Ulkonäköä ajatellen silikaattilevyistä on helppo rakentaa tilaan sopiva kokonaisuus esim. korkeuden suhteen levyrakennetta korottamalla. Hissiluukkumallien kuori kannattaa rakentaa niin, että huolto onnistuu vaivatta tulevaisuudessa.

Kiertoilmatakka ei varaa lämpöä ja siksi se on selvästi kevyempi tulisijavaihtoehto. Se voidaan joissain tapauksissa jopa perustaa puulattialle, toki palamattoman materiaalin päälle.

Jos haluat näyttävyyttä ja käytät takkaa vain harvoin kiertoilmatakka voi olla sinun valintasi.

Kamiina

Erilaisten kamiinoiden tarjonta on lisääntynyt paljon viime vuosina. Kamiina on helppo hankkia ja se mahtuu pieneen tilaan. Kamiinasta lämpö tulee nopeasti huonetilaan ja siksi se onkin ihanteellinen saunamökkien ja kylmien tilojen lämmittäjä.

Kamiinalämmittäjä pärjää pienemmällä puumäärällä, mutta toisaalta lämpöä tulee sen mukaisesti vähemmän. Lämmitysenergia on sidoksissa poltetun puun määrään.

Valurautaiset kamiinat kestävät kovaa käyttöä ja materiaalinsa puolesta niitä voi polttaa pitkiäkin jaksoja, jos huoneen lämpötilaa halutaan nostaa.

Kevyet kamiinat voidaan perustaa useimmiten puulattialle, toki suojaamalla lattia esimerkiksi palonkestävällä levyllä tai lasilla. Hormia valittaessa kannattaa valita laadukas hormi, sillä kamiinoiden lämpötilat hormistoon voivat nousta korkeiksi.

Leivinuuni

Keittiöön sijoitettu tulisija antaa kodikkuutta moderniinkin keittiöön. Käyttökelpoinen valinta on leivinuuni tai hellan ja leivinuunin yhdistelmä.

Nykyaikaisessa, avaria tilakokonaisuuksia suosivassa tilasuunnittelussa tulisija voi toimia tilanjakajana. Takka-leivinuuni soveltuu keittiön ja olohuoneen tilanjakajaksi, jolloin takka avautuu olohuoneeseen ja leivinuuni keittiöön.

Hormin ympärille voidaan muurata erityyppisiä tulisijoista muodostuvia yhtenäisiä kokonaisuuksia. Tällainen sydänmuuri on todellinen pientalon lämmin sydän.

Tiilipiipun edut

Tiili on perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali, jonka rakentamisesta, käytöstä ja toimivuudesta on pitkäaikaiset ja hyvät kokemukset. Tiilihormisto on edullinen rakentaa ja lämpötaloudellisilta ominaisuuksiltaan ylivoimainen. Tiilihormiston edut korostuvat erityisesti huonetiloiltaan korkeissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Muurattu savupiippu täyttää uusimpien eurooppalaisten standardien vaatimukset (T300-T600) niin tyypillisissä palonkestävyysluokissa kuin vaativassa nokipalotestissäkin.

Vuonna 2018 Suomessa muurattiin poltetuista tiilistä 18 % uudisrakennusten ja 20 % lomarakennusten piipuista. Korjausrakentamisessa tiilipiipun markkinaosuus on kasvanut merkittävästi, sillä sen valitsi peräti 32 % piipun uusijoista. (Lähde: Rakennustutkimus RTS Oy)

10 HYVÄÄ SYYTÄ VALITA TIILIPIIPPU

Energiatehokas

Tiilipiippu toimii kuin varaava tulisija. Se varastoi savukaasujen hukkalämmön massaansa ja luovuttaa sen hitaasti edelleen huonetilaan. Erityisesti useampikerroksissa taloissa tiilipiipun lämmönvarausominaisuuksista on huomattavaa etua, koska piippu toimii tehokkaana lämmön jakajana ylemmissä kerroksissa, lisäten tulisijalämmityksen kokonaisosuutta rakennuksen lämmityksestä.

Säästää polttopuun määrässä

Tiilipiippu parantaa sekä puun polton hyötysuhdetta että käyttömukavuutta, sillä lämmönluovutusajan pidentyessä pitenee myös polttamisjaksojen välinen aika. Puuta kuluu vähemmän, mikä sekin tuo lisäsäästöä lämmityskustannuksiin.

Kestävä

Tiili on perinteisin savupiippujen rakennusmateriaali ja sen käytöstä on satojen vuosien kokemukset. Poltettu tiili kestää haastaviakin olosuhteita ja lämpötilan vaihteluita.

Paloturvallinen

Tiili ei pala, sillä se on valmistuksen yhteydessä poltettu raakasavesta keraamiseksi rakennuskappaleeksi yli 1000 °C lämpötilassa. Muurattu savupiippu täyttää korkeinta T600-lämpötilaluokkaa vastaavat vaatimukset 100 mm:n suojaetäisyydellä, kuten myös T450-lämpötilaluokkaa vastaavat vaatimukset 50 mm suojaetäisyydellä.

Edullinen hankkia

Tiilipiippu on edullinen rakentaa ja rakentamisessa tarvittavat materiaalit löytyvät useimmiten lähimmästä rautakaupasta tai rakennustarvikealan verkkokaupoista.

Kosteusvaihteluja tasaava

Materiaalina tiili tasaa rakennuksen sisäisiä kosteusvaihteluita ja parantaa sisäilman laatua kaikkina vuodenaikoina.

Hormimäärän suhteen joustava

Tiilipiipun voi toteuttaa yksi- tai useampihormisena, riippuen siihen kytkettävien tulisijojen määrästä ja vaatimuksista. Tiilihormiin on varsin helppoa tehdä liitosaukkoja myös myöhemmin.

Kotimainen

Suomessa myytävät hormitiilet valmistetaan Suomessa kotimaisista raaka-aineista. Tiilipiipun hankinnalla tuet samalla kotimaista työtä ja osaamista.

Ekologinen

Tiili valmistetaan puhtaista luonnonmateriaaleista kuten savesta, hiekasta, sahanpurusta ja vedestä. Rakennusmateriaalina se on turvallinen, sillä se ei sisällä mitään terveydelle haitallisia aineita.  Tiilen valmistuksessa käytettävä savi nostetaan tehtaan lähipellolta, jolloin sen kuljettamiseen sitoutunut energia on varsin vähäinen.

Esteettinen

Tiili on moni-ilmeinen ja soveltuu puhtaaksi muurattuna sellaisenaan osaksi kodin sisustuksellista ilmettä. Tiilen voi myös maalata, slammata tai rapata oman mielen mukaan. Pienikokoisena rakennuskappaleena tiili antaa suunnittelijalle paljon vapauksia toteuttaa erilaisia muotoja ja rakenteita.

Tiilipiipun muuraus

Savupiipun toimivuus ja pitkäikäisyys lähtee hyvästä perustasta. Perustan tulee olla liikkumaton, maapohjaan tukeutuva. Puurakenteisten alapohjien yhteydessä savupiipulle on rakennettava oma, muista rakenteista erillään oleva perustus. Pääsääntöisesti piipun tulee olla itsenäinen rakennusosa. Joissain tapauksissa piippu voidaan tukea tulisijaan.

Piipun paikka

Hyvä paikka savupiipulle on rakennuksen keskellä, mielellään lähellä harjaa, koska piipun pään tulee ylittää katon harja. Keskeinen sijainti mahdollistaa useiden tulisijojen liittämisen samaan piippuun. Massiivinen tiilipiippu varastoi hyvin lämpöä ja toimii näin tehokkaana tulisijan jatkeena. Tiilipiipun pintalämpötilat pysyvät alhaisina ja varastoitunut lämpö purkautuu huonetiloihin hitaasti parantaen tilojen asumisviihtyvyyttä. Savupiippujen suunnittelussa ja rakentamisessa on noudatettava Suomen rakentamismääräyskokoelman ohjeen E3:n määräyksiä. Hyvä ja turvallinen savupiippu syntyy parhaiten poltetuista tiilistä muuraamalla.

Paras sijoituspaikka piipulle on katon harja. Paloturvallisuussyistä savupiipun tulee ulottua vähintään 800 mm vesikaton pinnan yläpuolelle. Rakennuksen paikasta ja ympäristöstä riippuen hyvän vedon aikaansaaminen voi vaatia korkeammankin piipun. Katso lisää tietoa sivun lopussa olevasta oppaasta.

Tiilipiipun muuraustyö

Savupiippu kannattaa muurata poltetuista PRT (peruskokoinen reikätiili), RT/60 (60 mm korkuisista reikätiilistä) tai NRT (normaalikokoinen reikätiili) -tiilistä. Mitoiltaan peruskokoista tiiltä kutsuttiin ennen hormikokoiseksi tiileksi.

Toisin kuin tulisijatiilten, on savupiipun tiilten kestettävä säätä ja syövyttäviä kaasuja ei niinkään kuumuutta. Laasteina voidaan käyttää tavanomaista muuraussementtilaastia M 100/600 (harmaana tai värillisenä) tai sisätiloissa joustavaa savilaastia. Sisätiloissa voidaan käyttää myös laastiseosta, jossa on savilaastia kolme osaa ja yksi osa muuraussementtilaastia M 100/600.

Rakennuksen sisäpuolelle jäävä hormin osa (lämmöneristeiden lämpimämmällä puolella oleva hormin osa) muurataan saviuunilaastilla. Rakennuksen kylmässä ulkotilassa ja ulkona käytetään aina säänkestäviä muurauslaasteja M100/ 600 (harmaana tai värillisenä).

Palomääräysten mukaan palavien rakenneosien liittyessä savupiippuun täytyy piippuun tehdä paksunnos. Tällaisia kohtia käytännössä ovat esimerkiksi savupiipun läpiviennit puurakenteisen väli- tai yläpohjan kohdalla. Paksunnokset voidaan toteuttaa joko mineraalivillalla tai muurattuna.

Muuratut tulisijat liitetään muurattuihin savupiippuihin. Tulisijan ja savupiipun erilaisten lämpötilojen vuoksi ne myös elävät eri tavalla. Liitos olisikin pyrittävä sijoittamaan tulisijan alaosaan. Yläliittymällä varustettujen tulisijojen yhteydessä yhdyshormi varustetaan erillisellä sisäputkella.

Alla olevasta esitteestä löydät ohjeet tiilipiipun muuraukseen

Yleisimmät kysymykset tiilipiipuista

Jäikö jokin asia pohdituttamaan? Tälle sivulle olemme koonneet avuksesi vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin tiilipiipuista.