Yleisimmät kysymykset tiilipiipuista

Tälle sivulle olemme koonneet avuksesi vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin tiilipiipuista.

Mihin tiilipiippu kannattaa sijoittaa talossa?

Muuratun savupiipun paras läpäisypaikka katolla on harja. Sisätiloissa muurattu savupiippu sijoitetaan siten, että siihen on mahdollista liittää useita tulisijoja. Piipun lämmönvarausominaisuudet kannattaa hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla osana huonetilojen lämmitystä. Savupiiput voidaan muurata yksi- tai kaksirivisinä sisältäen useita hormikanavia. Jokaiselle tulisijalle tulee varata erillinen savuhormi.

Tulisija tai sen osa ei saa toimia rakennuksen kantavana osana. Tulisijaan saa tu­kea enintään 4 m korkean yksihormisen piipun, jos tulisija on mitoitettu kestämään piipun paino ja piipusta tulee riittävän vakaa.

Mistä tiilistä piipun voi muurata?

Savupiipun muurauksessa käytettävien tiilien pitää olla lujia sekä ulkotiloissa säänkestäviä, julkisivulaatuisia reikätiiliä. Sisätiloissa on suositeltavaa käyttää umpitiiliä niiden parempien lämmönvarausominaisuuksien vuoksi. Piipun voi myös muurata kokonaisuudessaan säänkestävällä reikätiilellä.
Tulisijojen muuratuissa hormeissa tiilen leveys tulee olla vähintään 120 mm. Tyypillisimpiä hormimuurauksessa käytettäviä tiilikokoja ovat valmistajasta riippuen PT ja PRT (257x123x57), HT ja HRT (250x120x60), PT62 (250x120x62) sekä NRT75 (270x130x75) ja NRT60 (270x130x60).

Voiko piipun muurata osaksi ulkoseinää ja julkisivua?

Muurattua piippua tai tulisijaa ei tule sijoittaa kiinni ulkoseinärakenteisiin pitkäaikaislämmityksestä aiheutuvan tulipaloriskin vuoksi. Ulkoseinän ja savuhormin väliin on jätettävä vähintään 50 mm tuulettuva rako. Hormi ja ulkokuoreen liittyvät tiilimuurit sidotaan esimerkiksi 3-4 mm terässidelangoilla toisiinsa.

Mitä laastia piipun muurauksessa käytetään?

Savupiipun muurauksessa voi käyttää seosta 1/3 osa muurauslaastia ja 2/3 osaa saviuunilaastia. Näin varmistetaan piipun parempi lämmön kesto, sillä saviuunilaasti on muurauslaastia elastisempaa. Tämä on tärkeää varsinkin liitettäessä kiuas hormiin. Ulkotiloissa käytetään säänkestäviä muurauslaasteja.

 

Mitä laastia tai maaleja käytetään piipun pinnoitukseen?

Piipun ja tulisijan pinnoituksessa käytetään esimerkiksi sisärappauslaasteja. Jos tiilen ladontakuvio halutaan piiloon, muurattu tiilipinta verkotetaan ja käsitellään oikaisulaastilla ennen pintarappausta. Myös Silco-maaleja ja -pinnoitteita voi käyttää laastipintaa uudistettaessa. Näiden etuna on tasavärinen pinta ja laaja väriskaala. Puhtaaksimuuratun tiilipiipun voi maalata useimmilla vesiohenteisilla remonttimaaleilla. Välikatolla ja/tai ullakolla tiilipiipun ulkopinta pitää aina joko slammata tai rapata vesikatteen tasoon asti. Tiilipiipun kattorakenteiden yläpuolinen osuus voidaan puolestaan jättää puhtaaksimuuratuksi, vaihtoehtoina rappaus tai pellitys.

Voiko piipun pinnoittaa laatoilla?

Piipun ja tulisijan voi pinnoittaa keraamisilla laatoilla tai tiililaatoilla. Ennen laattojen kiinnittämistä tiilipinta verkotetaan ja käsitellään oikaisulaastilla. Kiinnitys- ja saumauslaastit riippuvat käytettävästä laattatyypistä. Huomioithan, että huokoisia tiililaattoja ei voi ylisaumata, vaan 10-15 mm saumaus tehdään hienosauma- tai muurauslaastilla saumaraudan avulla.

Mihin lämpötilaan tiilipiipun pinta kuumenee korkeimmillaan?

Muuratun tiilipiipun pintalämpötila ei aiheuta vaaraa henkilöturvallisuudelle, takkaan liitetyn tiilipiipun pintalämpötila nousee maksimissaan 55 °C asteeseen. Tiilipiipun suojaetäisyys palava-aineiseen seinämateriaaliin tai kalusteisiin tulee olla vähintään 50 mm, kun ilmarako on tuulettuva. Suojaetäisyys väli- ja yläpohjan läpivienneissä on 120 mm.

Pitääkö hormissa olla aina savupelti?

Nykyisten tiilipiipun rakentamista koskevien säännösten mukaan hormissa tarvitaan aina savu- eli sulkupelti.

Miten hormiliitoksen paikkaa voi vaihtaa kiukaan tai tulisijan uusimisen yhteydessä?

Ennen uuden tulisijan liittämistä on syytä pyytää nuohoojaa arvioimaan savupiipun kunto. Tiilipiipussa liitoskohdan muuttaminen on helppoa, vanha reikä muurataan umpeen ja viereen tehdään uusi aukko oikealle korkeudelle. Piipun voi pinnoittaa lopuksi.

Voiko vanhan, huonokuntoisen tiilipiipun korjata?

Hormin tarkastuksen jälkeen hormi voidaan uudistaa hormisaneerauksella. Yleensä, jos hormi todetaan vuotavaksi, se korjataan alhaalta ylös asti. Hormien tiivistyskorjaus tehdään joko putkittamalla, sisäpuolisella slammauksella tai massauksella.  Tiilipiipun kylmän yläosan vauriot korjataan yleensä purkamalla vaurioituneet osat pois ja muuraamalla yläosa uusista, säänkestävistä tiilistä.

Miksi tiilipiippu vetää huonosti?

Varmista, että hormikanavassa ei ole mitään estettä: pudonnutta tiiltä, linnunpesää tms. ja nuohous on tehty asianmukaisesti. Syksyllä hormiin voi muodostua ilmalukko, jos lämpötilaero sisällä ja ulkona on pieni tai piippu on kostea. Polta nuohousluukussa paperia tai lämmitä hormia nuohousluukusta hiustenkuivaajalla. Vedon voit testata tulitikuilla tai paperinpalalla.

Miten käytän tulisijaa tehokkaasti lämmitykseen?

Polta aina vain puhdasta, kuivaa puuta. Kosteaa puuta ei kannata käyttää, sillä energiaa kuluu puun kuivattamiseen ja palaessa syntyy haitallisia pienhiukkasia. Lado puut vaakatasoon ilmavasti, isot puut alle, pienet päälle ja sytykkeet ylimmäs. Sytytä päältä. Huolehdi korvausilmasta esimerkiksi avaamalla ikkuna hetkeksi. Muista säännöllinen tuhkan poisto ja nuohous.

Uudet vähäpäästöiset, korkean hyötysuhteen tulisijat polttavat puuta puhtaasti. Varaava takka on ainoa täysin sähköstä riippumaton lämmitysjärjestelmä. Sen merkitys on korvaamaton, jos sähkönsaanti keskeytyy täysin.