Yksiaineista kestävyyttä – siitä on terve ja toimiva koulu tehty

Millainen on hyvä koulu? Eli sellainen, jossa viihtyvät niin oppilaat kuin henkilökunta sekä muut tilojen käyttäjät – lapset ja aikuiset. Vastauksia ovat niin terveellinen, toimiva kuin viihtyisä.  Myös kauneus ja kestävyys ovat mainitsemisen arvoisia. Materiaalina esiin nousee vahvasti tiili.

Modernit kunnat ja kaupungit ovat ottaneet viime vuosina uusien koulujen ja päiväkotien rakennuttamisen sydämen asiaksi. Vanhojen koulurakennusten sisäilmaongelmia ei haluta toistaa ja monimuotoisemmat ja muunneltavat sekä erilaisia käyttäjiä paremmin palvelevat tilat kiinnostavat.

Rakennusten terveellisyydestä ja toimivuudesta päästään massiivirakenteisiin. Puhdas ja hyvä sisäilman laatu turvataan muun muassa siten, että rakenteet ovat yksiaineisia, pinnoitteet vesihöyryä läpäiseviä ja sisäpintojen käsittelyissä sekä pintamateriaaleissa on huomioitu massiivirakenteiden kosteuskäyttäytyminen. Esimerkiksi tiili sisätilan pintana sitoo itseensä kosteutta kesällä ja syksyllä ja luovuttaa sitä talvella, kun sisällä on kuivaa.

Monipuolinen rakennus on panostus tulevaisuuteen

Kunnilla ja kaupungeilla on merkittävä rooli kestävän kehityksen ohjaksissa. Ne käyttävät runsaasti lämpö- ja sähköenergiaa, omistavat ison kiinteistömassan ja muokkaavat yhdyskuntaa kaavoituksen kautta. Materiaalivalinnoilla vaikutetaan rakennuksen elinkaaritaloudellisuuteen ja käytön aikaisiin ylläpitokustannuksiin.

Pitkäikäinen ja huoltovapaa tiili on erinomainen valinta julkisivumateriaaliksi. Tiilijulkisivu kestää aikaa teknisesti ja esteettisesti ilman suuria huoltotoimenpiteitä. Massiivisena rakenteena tiili myös tasaa lämpötilaeroja, jolloin talvella lämmitysenergiaa säästyy ja kesällä jäähdytystarve vähenee.

Muurattu tiilijulkisivu tuo säästöjä, koska siitä ei tule ylläpitokustannuksia samalla tavoin kuin monista muista ratkaisuista. Se on myös kaunis ja ajaton. Tähän päädyttiin myös Orimattilan kouluhankkeessa, jossa peruskorjattiin Erkko-lukiossa olevia tiloja ja rakennetaan uusi moderni yhteiskoulu.

Lukion korjauksen aikana purettiin 1970-luvulla valmistunut vanha, sisäilmaongelmista kärsinyt yhteiskoulurakennus. Uuden kiinteistön rakentaminen alkoi joulukuussa 2022. Toukokuussa 2023 rakennus oli aikataulun mukaan betonirungoltaan valmis. Sen jälkeen koko rakennuksen päälle laitettiin iso sääsuoja, minkä alla rakennettiin vesikatto- ja julkisivurakenteet. Valkotiiliset julkisivut muurattiin paikan päällä.

– Paikalla muuraus on jälleen yleistynyt, koska se on hyvin toimiva, pitkäikäinen rakenne. Lämmöneristekerroksen ja julkisivumateriaalin välissä on kunnon ilmarako, joten ilma pääsee vaihtumaan. Se estää kosteuden siirtymisen rakenteisiin. Ulkokuorena paksu tiili toimii hyvin sadetakkina, kouluhankekokonaisuuden projektipäällikkö Esko Tiensuu Boost Brothers Oy:stä kertoo.

Rakentaminen tehtiin Kuivaketju 10 ja Terve talo -menetelmien mukaisin ohjein hankesuunnitteluvaiheesta alkaen. Erkko-lukioon sijoitettujen tilojen peruskorjaus valmistui helmikuussa 2023, ja nyt menossa on uuden yhteiskoulun rakentaminen. Koulu valmistuu kesällä 2024.

– Ison koulun rakentaminen on iso juttu tämän kokoiselle kaupungille. Se on vahva signaali tulevaisuuteen, että haluamme panostaa lapsiin ja nuoriin – ja tarjota heille sellaiset oppimisympäristöt, jossa he pystyvät koulunsa käymään turvallisesti ja moderneissa tiloissa, Orimattilan kaupunginjohtaja Kalle Larsson toteaa.

Naantalin Luonnonmaan perhetalo kestää useamman sukupolven

Naantalissa Luonnonmaan perhetalon rakennusurakka valmistui kesäkuussa 2023. Se on Naantalin suurin kiinteistöinvestointi 25 vuoteen. Päiväkodin ja koulun sisäänsä kätkevän perhetalon suunnittelun lähtökohtana olivat tilojen monikäyttöisyys, muuntojoustavuus ja kestävyys.

– Perhetalossa toteutuu sujuvasti lapsen yhtenäinen polku päiväkodista kouluun. Parhaimmillaan lapset pääsevät käymään samassa, tutussa ja turvallisessa talossa opinpolkua 0-vuotiaasta 12-vuotiaaksi saakka, kertoo Luonnonmaan koulun rehtori Miia Syrjämäki.

Uuden rakennuksen elinkaaren on laskettu olevan 100 vuotta. Rakennuksen hiilijalanjälkeen on kiinnitetty huomiota koko rakennuksen elinkaaren ajalta. Rakennuksen ulkovaippa on tiiliharkkorakenteinen ns. yksiaineinen toteutus.

– Rakenne tasaa itsessään hyvin kosteusvaihteluita. Sademäärien ja lämpötilojen nousun vuoksi ulkovaipparakenteet joutuvat tulevaisuudessa kohtaamaan paljon nykyistä kovemmat kosteusrasitukset. Tämänhetkisen tiedon valossa valittu materiaali on turvallinen ratkaisu myös tulevaisuuden ilmasto-olosuhteissa, kertoo rakennesuunnittelija, projektipäällikkö Terhi Kivilä A-Insinööreistä.

Lamminrahkan koulukeskuksen omaleimainen julkisivu yhdistää tiiltä ja puuta

Lamminrahkan koulukeskus valmistui Kangasalle elokuussa 2023. Lamminrahkan rakentuvalla asuinalueelle keskeiselle paikalle noussut rakennus kokoaa kattonsa alle päiväkodin ja esiopetuksen ryhmät sekä perusopetuksen luokat 1–6. Uusiin tiloihin mahtuu lähes 800 lasta. Muuntojoustavat tilat mahdollistavat perinteisten luokkatilojen lisäksi eri käyttötarkoituksia.

– Jo ensimmäinen toimintakuukausi osoitti, että koulukeskuksen sisätilat ja pihaympäristö ovat erittäin viihtyisät ja toimivat sekä päiväkotilasten että koululaisten ja työntekijöiden oloon ja työskentelyyn”, kertoo Lamminrahkan koulun rehtori Jarkko Liuha.

Koulukeskus koostuu kolmesta lohkaremaisesta rakennusmassasta sekä niitä yhdistävästä kaksikerroksisesta tilasta. Kolmikerroksisen uudisrakennuksen kadun puolen julkisivu on kotimaista paikalla muurattua tiiltä, ja värisävyinä on käytetty sekä vaaleaa että punaista tiiltä. Pihan puolen pinnoissa on käytetty puuta. Omaleimainen kokonaisuus toteutettiin 2019 käydyn yleisen arkkitehtuurikilpailun voittotyön pohjalta.

Tutustu artikkelin kohteisiin alla olevista linkeistä.