Saumat

Sauman osuus muuratusta tiiliseinästä on tyypillisesti n. 20 %, joten julkisivun lopulliseen ulkonäköön vaikuttaa merkittävästi myös sauman väri. Tasasävyiseen lopputulokseen päästään käyttämällä tiilen väriä lähellä olevia muurauslaastisävyjä. Vaihtoehtoisesti kontrastilla voidaan tuoda tiilen muotoa esiin ja korostaa limitystä. Melko voimakaskin väriero tiilen ja saumasävyn osalta tasoittuu, kun seinää katsotaan kauempaa.

Muurauksessa käytetyn laastin sävy

Saumauslaastien värivalikoima on laaja, ja tarvittaessa laastia voidaan sävyttää myös projektikohtaisesti. Jos olemassa olevista kohteista ei löydy sopivaa referenssiä tiili-sauma-yhdistelmästä, on hyvä toteuttaa mallimuuraus tauluna tai työmaalla ennen lopullista päätöstä esimerkiksi sauman sävystä.

Valmistajien sivustoilta löytyy myös erilaisia työkaluja, joilla tiilen, saumasävyn ja limityksen vaikutusta pystyy helposti ja nopeasti vertailemaan.

Saumasävyä vaihtamalla saa myös varsin helposti toteutettua toisistaan erottuvia alueita julkisivuun.

Kuvissa esimerkkinä sama tiili neljällä eri saumasävyllä ja kahdella ei limityksellä.

Saumaustavat

Tiilimuurausta voidaan elävöittää erilaisilla saumaustavoilla. Saumat voidaan toteuttaa tiilen tasoon, sisäänpainettuna, pursosaumalla tai osittain tiilen pinnalle levitetyllä saumalla. Sauman  viimeistelyllä on suuri vaikutus lopputulokseen. Sauma voidaan viimeistellä esimerkiksi puutapilla karheaksi tasasaumaksi tai sähköpyútkella karheaksi kourusaumaksi. Erilainen ilme tulee myös saumaraudalla viimeistellyllä sileällä saumalla, joka korostaa tiilen muotoa. Muurauksessa on mahdollista toteuttaa myös piilosauma sekä ohutsauma.

Sutimestarin sauma

Saumalla voi tiilen rinnalla olla merkittävämpikin rooli julkisivun ilmeeseen. Yksi tällainen on toteuttaa saumaus sutimestarin saumalla, jossa sauma levittyy osittain tiilen päälle. Sutimestarin saumassa kauhalla leikattu sauma jätetään hieman kuperaksi koholleen, jonka jälkeen sauman hieman kuivahdettua suoritetaan varsinainen sauman muotoilu eli tiilipinnan penslaus märällä pitkäjouhisella maalarin siveltimellä tai kalkkihakkurityyppisellä sudilla. Kohollaan oleva laasti levitetään vaakaliikkein kauttaaltaan tiilen pinnalle ja sivellintä kastellaan määräajoin. Pursosauman kokoa kasvattamalla saadaan aikaan peittävämpi pinta ja esilevitys voidaan suorittaa myös lastalla ja viimeistely siveltimellä vaakaliikkein.

Sutimestarin sauma, Taideyliopisto Mylly, Helsinki

Ylihierretty sauma

Normaali muuraus, jossa hieman ulos pursunnutta laastia painetaan laastikauhalla tiivistäen tiilimuurauksen pintaan siten, että laasti osittain peittää myös tiilen. Kun sauma on hieman kuivahtanut, tehdään lopullinen sauman muotoilu superlonsienellä tai hiertolatalla. Tarvittaessa hierrintä voidaan hieman kastella.

Tiilijulkisivu Livornonkatu 12, Helsinki. Kuva: Wienerberger Suomi.
ylihierretty sauma, Livornonkatu 12, Helsinki

Ylihierretty sauma, Bysa & Sandis Helsinki

Piilosauma

Piilosauma toteutetaan erityisillä tiilillä niin, että kaksi tiiltä muurataan ns. puskuun ja lopputuloksena on lankkutiilen omainen ilme. Vaikutelma korostuu kun käytetään matalaa, pitkänomaista tiiltä. Eri valmistajien piilosaumatiilien muotoilu poikkeaa hieman toisistaan, mutta perusidea sama eli puskusauman takana on ns. tasku muurauslaastille.

Ohutsaumamuuraus

Ohutsaumamenetelmällä toteutetussa julkisivussa muuraussauman merkitys vähenee, eikä muuraus yleensä vaadi värillistä laastia.

Ohutsaumausmenetelmä on Suomessa melko uusi, mutta Keski-Euroopassa se on saavuttanut varsin suuren suosion etenkin arkkitehtien keskuudessa. Perinteisen 15 mm:n paksuisen sauman sijaan sauman paksuus on sekä pysty, että vaakasaumoissa ainoastaan 4…6 mm kohteesta riippuen.

Ohutsaumamuuraus, Tikkuaskitalo Espoo.

Ohutsaumamenetelmällä saatava julkisivupinta on yhtenäinen ja muurimaisuutta korostava. Muurausmenetelmä edellyttää ns. tiilien sekalimitystä, jolloin pystysaumat eivät ole samassa linjassa, eivätkä ne muodosta myöskään selkeää juoksua. Mitoituksen kannalta menetelmä on myös vapaa, sillä muurarin tehtävä on lisätä jokaiseen tiiliriviin aina sopivanmittaisia täytekiviä, mikä tekee julkisivusta samalla myös elävämmän.

Ohutsaumamuurauksessa laastin menekki vähenee olennaisesti perinteiseen muuraukseen verrattuna. Muurin sidonta runkoon tehdään perinteistä hieman ohuemmilla tiilisiteillä ja rakenteen tuuletus toteutetaan perinteisen muurauksen tapaan ensimmäiseen tiiliriviin jätetyillä pystysauma-aukoilla.